L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) assenyala la necessitat de promoure un aprenentatge efectiu per als docents del segle XXI perquè puguin ser investigadors i innovadors en la seva pràctica educativa. Durant molts anys s'ha argumentat que els professors han de ser capaços d'utilitzar i dur a terme investigacions per avaluar i millorar les seves pròpies pràctiques (Zeichner, 2003), ja que això contribueix al seu desenvolupament professional i a la millora escolar (Borg, 2010; Mitchell et al., 2009). Tanmateix, la investigació acadèmica en el context internacional revela la mancança general de la cultura de la recerca sobre el terreny a les escoles. Els estudis han demostrat que els professors rarament utilitzen els resultats de la investigació científica per millorar la seva pròpia pràctica (Baan et al., 2018; Kress, 2011; Leeman i Wardekker, 2014). En el context espanyol, encara que hi ha pocs estudis sobre el tema, els resultats existents van en la mateixa direcció (Badia et al., 2021).
L'objectiu d'aquest projecte és doble: en primer lloc, conèixer com es perceben les pràctiques educatives basades en la investigació en el context espanyol, quines condicions o factors actuen com a facilitadors o dificultats i, en segon lloc, determinar com podem contribuir al desenvolupament de les competències de recerca dels futurs docents durant la seva formació inicial, concretament en l’espai formatiu del Pràcticum.
Els membres de l’equip de recerca SINTE-URL estem duent a terme el projecte de recerca finançat pel Ministerio de Ciencia y Educación (Referència PID2021-128483OB-I00).
Accés als qüestionaris
Mestres en formació
Mestres en actiu
Professors universitaris
A continuació, trobaràs la informació sobre els objectius d’aquest estudi i els detalls de la participació que et demanem. Dona't un temps per llegir atentament la informació abans de confirmar la teva participació. Si hi ha alguna cosa que no quedi clara o si desitges més informació, no dubtis a contactar amb nosaltres a indaga@blanquerna.url.edu
Quin és l’objectiu del projecte?
El propòsit del projecte és analitzar com mestres en actiu, estudiants dels Grau d’Educació Primària i professors de les Facultats d’Educació perceben i duen a terme pràctiques educatives basades en la indagació en el territori espanyol. Aquesta informació ens ha de permetre oferir una sèrie de recursos formatius per a donar suport pel desenvolupament de pràctiques educatives informades en la recerca.
Quina és la finalitat del projecte?
La finalitat d’aquest projecte és oferir recursos que afavoreixin el desenvolupament professional dels mestres en actiu per a desenvolupar pràctiques informades en la recerca. També millorar la formació inicial dels futurs mestres, augmentant les seves competències en desenvolupar pràctiques educatives basades en la indagació, especialment en el context formatiu del Pràcticum. Els resultats es recolliran en diferents formats, informes escrits, articles científics, conferències en l'àmbit nacional i internacional, recursos formatius audiovisuals, etc.
Com s’està finançant el projecte?
Aquest projecte compta amb el suport del Ministerio de Ciencia y Educación (Referència PID2021-128483OB-I00).
Descarrega aquí els qüestionaris en format PDF
Mestres en formació
Mestres en actiu
Professors universitaris
Què suposa la participació?
Si decideixes participar en el projecte, et demanarem que contestis un conjunt de preguntes mitjançant la nostra plataforma d’enquestes en línia de manera completament anònima. Pots completar les preguntes al teu ritme, guardar les respostes i retornar a l’enquesta en un altre moment.
Calculem que necessites uns 10 minuts aproximadament per completar l’enquesta. Les preguntes estan relacionades amb l’objectiu del projecte. També recollim dades sociodemogràfiques per comparar l’impacte en diferents grups i condicions.
Al final de l’enquesta hi ha una opció per registrar l’interès per participar en futures fases de la recerca; si l’acceptes, et demanarem la teva adreça de correu electrònic per tal que et puguem contactar més endavant. Si esculls aquesta opció, també t’informarem dels resultats i les actualitzacions del projecte de manera personalitzada.
He de participar?
La participació és completament voluntària. Un cop revisada aquesta pàgina informativa, pots posar-te en contacte amb nosaltres (indaga@blanquerna.url.edu) si tens cap pregunta o dubte que vulguis resoldre abans de prendre la decisió.
Si decideixes participar en aquest estudi, et demanarem que indiquis que has llegit i entès la informació proporcionada i que dones el teu consentiment perquè les teves respostes anònimes siguin utilitzades exclusivament per a les finalitats vinculades als objectius de la recerca.
Quins són els possibles riscos de participar-hi?
La teva participació no comporta cap risc específic.
Quins són els possibles avantatges de participar-hi?
Col·laboraràs en un treball dissenyat per a conèixer la percepció dels professionals de l’educació sobre les pràctiques educatives basades en la investigació, quines condicions i/o factors actuen com a facilitadors o dificultats amb la finalitat de millorar el suport que els mestres reben per a poder desenvolupar les seves competències investigadores. D’altra banda, respondre les qüestions que plantegem et pot ajudar a reflexionar sobre l'experiència viscuda fins al moment i sobre els plans de futur com a mestre indagador.
Què passa si canvio d’opinió sobre la participació?
Pots abandonar l'enquesta tancant la pàgina del navegador. Tanmateix, has de tenir en compte que un cop completada l’enquesta, ja no serà possible retirar les teves dades de l’estudi atès el seu absolut anonimat.
Gestió de dades i confidencialitat
El nostre objectiu és mantenir la recollida de dades anònima per assegurar-nos que ningú, inclosos els investigadors, pugui esbrinar la teva identitat ni connectar-la a les teves respostes, directament ni indirecta.
Tots els participants tindran assignat un codi que evitarà la identificació del participant amb les respostes, garantint totalment la confidencialitat. Les dades que s’obtinguin de la teva participació no s’utilitzaran per cap altra finalitat distinta de l’explicitada en aquesta recerca, essent tractades de manera confidencial sota la responsabilitat directa de la investigadora principal, la Dra. Eva Liesa. Les teves dades es conservaran de manera segura a la plataforma d’enquesta en línia que està instal·lada a un hosting privat i protegit al que només té accés l'equip de recerca, i després, un cop acabat el projecte, al lloc privat de la institució FPCEE Blanquerna (Universitat Ramon Llull) protegit amb contrasenya al que únicament hi tindrà accés l’IP del projecte.
Declaració de protecció de dades
Les teves dades seran processades d’acord amb el Reglament general de Protecció de Dades i la Llei Orgànica 3/2018, de 5 desembre. Si vols més informació sobre com es processen les teves dades, visita l'enllaç següent: https://www.url.edu/ca/recerca-i-innovacio/la-recerca-la-url/comite-detica-de-la-recerca-de-la-url
Et pots adreçar en qualsevol moment a la IP del projecte mitjançant el següent e-mail (indaga@blanquerna.url.edu) o la institució a la qual pertany (FPCEE Blanquerna, Universitat Ramon LLull), per exercir els drets que reconeix el Reglament General de Protecció de Dades i la Llei Orgànica 3/2018, de 5 desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals. A la pàgina web de la institució a la qual pertany l’IP trobaràs més informació sobre la seva política de protecció de dades i la forma d’exercir els drets.
Estem donant suport a la ciència oberta; consegüentment, els principals resultats d’aquest projecte es publicaran en aquesta mateixa web (pàgina difusió) per facilitar la seva disseminació i accés, sense perjudici de la seva publicació en altres canals i publicacions en obert.
Gràcies per llegir aquesta informació i per considerar participar en aquesta investigació.